Den här bloggposten är från november 2009. Mycket har hänt sedan dess och jag har skrivit en färskare text om mina tankar kring Android och Iphone.
Sedan i somras har jag använt tre olika Android-telefoner. HTC:s båda modeller Magic och Hero, och Samsungs Galaxy. Och ju mer jag använt dem, desto mer har jag gillat operativsystemet.
Jimmy Lee Skrufve skrev i veckan ett blogginlägg om varför man ska jailbreaka sin Iphone. På listan finns flera finesser som jag förväntar mig ska finnas i en modern mobiltelefon, utan att man måste bråka med den. Och mycket av det finns på plats i Android från start. Men listan med Androids fördelar i jämförelse med Iphone kan utökas ytterligare:
- Statusraden längst upp visar påminnelser för missade samtal, nya sms, kalenderhändelser och annat som händer i telefonen. Med Iphone får du aldrig någon information där, utan jailbreak, utan får nöja dig med en informationsruta första gången du väcker den från sovande läge. Särskilt ett problem för kalenderhändelserna, tycker jag, där man ofta vill bli påmind flera gånger.
- Att det är enkelt att hoppa mellan program. Med ett långt tryck på hemknappen kommer en lista med de sex senast använda programmen upp. Jag klipper och klistrar ofta mellan webbläsare och mail, och det är mycket enklare på Android.
- Att startskärmen går att anpassa, så att man exempelvis ser kommande kalenderbokningar där, direkt när man väcker telefonen. Och att man kan lägga upp widgets för Twitter-uppdateringar och “knappar” för att slå på och av gps, wlan och andra inställningar. Särskilt dåligt på Iphone är att det inte finns någon ikon i statusraden som visar om gps:en är på eller inte. Glömmer man att stänga av den påverkas batteriförbrukningen negativt.
- Det virtuella tangentbordet hos Android är bättre, särskilt på Heron. Man får fler förslag på ord, och det går mycket snabbare att skriva in specialtecken.
- Multitasking. Bra när man exempelvis vill köra Spotify samtidigt som man använder telefonen till annat.
- Att Android tycks ha fler möjligheter för tredjepartsutvecklare att plugga in i befintliga program. Ett exempel: Jag använder Delicious för att samla bokmärken. På Android kan jag få det som ett menyalternativ direkt i webbläsaren. På Iphone måste ett separat program startas, jag använder Tasty, och när man är klar med bokmärkningen återvända till startskärmen och därifrån till webbläsaren. Bökigt.
Den här långa listan till trots, den telefon jag nyss har köpt är en Iphone 3G S. Den viktigaste anledningen är att det fortfarande är den som är referenspunkten för alla andra avancerade mobiler som släpps. Jag behöver helt enkelt ha en när jag testar andra telefoner.
Men det är inte hela förklaringen. Viktigt är också farten, att Iphone är snabbare än de tre Android-lurarna jag använt i höst. Det märks bland annat när man skriver text. På Android är det lätt hänt att “springa i från” telefonen, att jag skriver snabbare än vad den hinner reagera. Då hjälper det inte att ordlistan är bättre, att specialtecknen finns närmare till hands.
“Vänta och se vad som kommer” är ett tråkigt råd att ge till dem som funderar på att köpa en ny telefon, en ny kamera eller en ny dator. Runt hörnet väntar alltid snabbare, strömsnålare, smartare och allmänt bättre prylar. Men just nu bubblas om massor av nya Android-telefoner, på snabbare hårdvara, senare i december eller tidigt nästa år.
Ska man köpa en ny avancerad mobil idag är troligen en Iphone 3G S det bästa valet för de allra flesta. Men ge ändå Android-telefonerna, framför allt HTC Hero, en chans. Det är inte omöjligt att de faller i smaken, trots att de är lite långsammare. Uppdateringen som HTC släppte tidigare i höstas gav Heron lite extra fart. Dessutom är det så att det smidigare operativsystemet till viss del kompenserar för den något sämre prestandan.
Annars är faktiskt rådet det där tråkiga. Att vänta.