đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Android eller Iphone?

| | | | | LĂ€stid: 3 minuter (3229 tecken)

Den hÀr bloggposten Àr frÄn november 2009. Mycket har hÀnt sedan dess och jag har skrivit en fÀrskare text om mina tankar kring Android och Iphone.

Sedan i somras har jag anvÀnt tre olika Android-telefoner. HTC:s bÄda modeller Magic och Hero, och Samsungs Galaxy. Och ju mer jag anvÀnt dem, desto mer har jag gillat operativsystemet.

Jimmy Lee Skrufve skrev i veckan ett blogginlÀgg om varför man ska jailbreaka sin Iphone. PÄ listan finns flera finesser som jag förvÀntar mig ska finnas i en modern mobiltelefon, utan att man mÄste brÄka med den. Och mycket av det finns pÄ plats i Android frÄn start. Men listan med Androids fördelar i jÀmförelse med Iphone kan utökas ytterligare:

  1. Statusraden lÀngst upp visar pÄminnelser för missade samtal, nya sms, kalenderhÀndelser och annat som hÀnder i telefonen. Med Iphone fÄr du aldrig nÄgon information dÀr, utan jailbreak, utan fÄr nöja dig med en informationsruta första gÄngen du vÀcker den frÄn sovande lÀge. SÀrskilt ett problem för kalenderhÀndelserna, tycker jag, dÀr man ofta vill bli pÄmind flera gÄnger.
  2. Att det Àr enkelt att hoppa mellan program. Med ett lÄngt tryck pÄ hemknappen kommer en lista med de sex senast anvÀnda programmen upp. Jag klipper och klistrar ofta mellan webblÀsare och mail, och det Àr mycket enklare pÄ Android.
  3. Att startskĂ€rmen gĂ„r att anpassa, sĂ„ att man exempelvis ser kommande kalenderbokningar dĂ€r, direkt nĂ€r man vĂ€cker telefonen. Och att man kan lĂ€gga upp widgets för Twitter-uppdateringar och “knappar” för att slĂ„ pĂ„ och av gps, wlan och andra instĂ€llningar. SĂ€rskilt dĂ„ligt pĂ„ Iphone Ă€r att det inte finns nĂ„gon ikon i statusraden som visar om gps:en Ă€r pĂ„ eller inte. Glömmer man att stĂ€nga av den pĂ„verkas batteriförbrukningen negativt.
  4. Det virtuella tangentbordet hos Android Àr bÀttre, sÀrskilt pÄ Heron. Man fÄr fler förslag pÄ ord, och det gÄr mycket snabbare att skriva in specialtecken.
  5. Multitasking. Bra nÀr man exempelvis vill köra Spotify samtidigt som man anvÀnder telefonen till annat.
  6. Att Android tycks ha fler möjligheter för tredjepartsutvecklare att plugga in i befintliga program. Ett exempel: Jag anvÀnder Delicious för att samla bokmÀrken. PÄ Android kan jag fÄ det som ett menyalternativ direkt i webblÀsaren. PÄ Iphone mÄste ett separat program startas, jag anvÀnder Tasty, och nÀr man Àr klar med bokmÀrkningen ÄtervÀnda till startskÀrmen och dÀrifrÄn till webblÀsaren. Bökigt.

Den hÀr lÄnga listan till trots, den telefon jag nyss har köpt Àr en Iphone 3G S. Den viktigaste anledningen Àr att det fortfarande Àr den som Àr referenspunkten för alla andra avancerade mobiler som slÀpps. Jag behöver helt enkelt ha en nÀr jag testar andra telefoner.

Men det Ă€r inte hela förklaringen. Viktigt Ă€r ocksĂ„ farten, att Iphone Ă€r snabbare Ă€n de tre Android-lurarna jag anvĂ€nt i höst. Det mĂ€rks bland annat nĂ€r man skriver text. PĂ„ Android Ă€r det lĂ€tt hĂ€nt att “springa i frĂ„n” telefonen, att jag skriver snabbare Ă€n vad den hinner reagera. DĂ„ hjĂ€lper det inte att ordlistan Ă€r bĂ€ttre, att specialtecknen finns nĂ€rmare till hands.

“VĂ€nta och se vad som kommer” Ă€r ett trĂ„kigt rĂ„d att ge till dem som funderar pĂ„ att köpa en ny telefon, en ny kamera eller en ny dator. Runt hörnet vĂ€ntar alltid snabbare, strömsnĂ„lare, smartare och allmĂ€nt bĂ€ttre prylar. Men just nu bubblas om massor av nya Android-telefoner, pĂ„ snabbare hĂ„rdvara, senare i december eller tidigt nĂ€sta Ă„r.

Ska man köpa en ny avancerad mobil idag Àr troligen en Iphone 3G S det bÀsta valet för de allra flesta. Men ge ÀndÄ Android-telefonerna, framför allt HTC Hero, en chans. Det Àr inte omöjligt att de faller i smaken, trots att de Àr lite lÄngsammare. Uppdateringen som HTC slÀppte tidigare i höstas gav Heron lite extra fart. Dessutom Àr det sÄ att det smidigare operativsystemet till viss del kompenserar för den nÄgot sÀmre prestandan.

Annars Àr faktiskt rÄdet det dÀr trÄkiga. Att vÀnta.